Proeverij

Als opmaat voor de tweedaagse organiseren wij op vrijdag 25 mei de Proeverij in het Muntgebouw in Utrecht voor leidinggevende van samenwerkingsverbanden met hun partners bij de gemeente. De Proeverij draait om de volgende vragen:

  • Hoe stimuleren wij de beweging?
  • Hoe organiseren wij dat?
  • En wat is hierin onze eigen rol?

Programma

09.00 – 09.30 uur
09.30 – 09.50 uur
09.50 – 10.45 uur
10.45 – 11.00 uur
11.00 – 12.15 uur
12.15 – 13.00 uur
13.00 – 14.00 uur
14.00 – 14.15 uur
14.15 – 15.30 uur
15.30 – 15.50 uur
15.50 uur

Inloop met koffie en thee
Opening door dagvoorzitters
Introductie en keynote Patrick Kenis
Wissel
Samen oogsten
Lunch
Introductie en keynote Frans Wilms
Wissel
Samen oogsten
Wrap up dagvoorzitters
Borrel

Sprekers

Patrick Kenis

Professor Patrick Kenis - hoogleraar op het gebied van Policy and Organisation Studies aan Tilburg University

De netwerkorganisatie paradox: waarom organisatie zouden moeten ... maar (vaak) niet willen samenwerken en waarom ze dat dan soms wel doen

Steeds vaker is een echte en open samenwerking tussen verschillende organisaties de oplossing voor problemen die zich maatschappelijke aandienen en waar afzonderlijke organisaties niet goed raad mee weten. Tijdens mij presentatie focus ik op de netwerkorganisatie paradox. De paradox tussen enerzijds het feit dat hoe beter en slimmer organisaties samenwerken rond complexe problemen hoe meer waarde dit oplevert voor eindgebruikers, zoals burgers en cliënten. Maar anderzijds betekent beter en slimmer samenwerken van organisaties een verlies van hun soeverein handelen, iets waar een organisatie per definitie problemen mee heeft. Hoe kan die paradox worden opgelost?

Frans Wilms

Frans Wilms, voormalig burgemeester van Maasgouw, voorzitter van de Raad van Bestuur van Radar (zorginstelling Zuid-Limburg) en auteur van het boek ‘Groeien in leiderschap, begin bij jezelf en doe het samen’

Op weg naar passend onderwijs? Begin bij jezelf…

Met passend onderwijs ga je voor een ideaal. Je ziet tal van plekken waar dat uitstekend lukt. Je ziet ook dat er nog heel veel te doen is om deze idealen te verwezenlijken. Je bent ambitieus om dat na te streven. Maar, voordat je het goed en wel doorhebt, gaat je aandacht naar wat anderen anders moeten doen.

Beginnen alle idealen over passend onderwijs niet uiteindelijk bij jezelf? Wat doe je in alle ontmoetingen die je elke dag hebt? Hoe zorg je dat dan als vanzelfsprekend de waarden tot uitdrukking komen die de basis vormen voor passend onderwijs? In welke mate maak je dan waar wat Mahatma Gandhi ons voorgehouden heeft: Be the change you wish to see?

Samen oogsten

Tijdens dit onderdeel gaat u in groepjes met elkaar in gesprek over de vraag die u van de keynote spreker meekrijgt. Met elkaar reflecteert u op de vraag, vertaalt deze naar uw eigen praktijk én bedenkt samen wat er nodig is om het te realiseren. Dit laatste levert direct input voor de workshops voor 4 en 5 oktober.

Praktische informatie

Wanneer: Vrijdag 25 mei 2018
Tijd: 10.00 uur tot 16.00 uur
Waar: Het Muntgebouw - Leidseweg 9 in Utrecht
Let op: Het Muntgebouw is in hartje Utrecht. We raden aan om met het openbaar vervoer te komen. Hier leest u alles over de bereikbaarheid en parkeren.
Voor wie: Leidinggevende samenwerkingsverbanden PO en VO met partners uit de gemeente, zoals wethouder of beleidsadviseur
Kosten: Er zijn geen kosten aan de Proeverij verbonden